top of page
Search

ההזדמנות הנלווית בלמידה על בעלי חיים אצל ילדים עם בעיות רגשיות

  • Writer: הגר שני
    הגר שני
  • Jan 10, 2024
  • 4 min read

Updated: May 13, 2024

גורמים ומאפיינים של בעיות רגשיות אצל ילדים

ישנם גורמים שונים להופעה של קשיים רגשיים אצל ילדים וקשיים אלו באים לידי ביטוי באופנים שונים, המשתנים מילד לילד. אשתף במאמר זה כמה מהם.


אחד מהגורמים לבעיות רגשיות אצל ילדים נובע מהתקשרות לא בטוחה (Insecure Attachment). 

לפי ג'ון בולבי (היה פסיכיאטר ילדים ופסיכואנליטיקאי אנגלי, אבי תאוריית ההיקשרות בפסיכולוגיה התפתחותית), המונח "התקשרות" מתייחס ליחסים של הילד עם הוריו, המבוססים על תחושת ביטחון (מי-רון שורק, 2002).

לכל אדם, עוד מהיותו תינוק, יש צורך ראשוני מולד וקיומי ביצירת קשר, בחמימות ובקרבה למטפל משמעותי שעוזר להם לשרוד ויספק להם הגנה מפני זרים. כאשר ההתקשרות בטוחה כלומר, כשהמטפל זמין, מגיב לצרכי התינוק, רגיש ותומך, התינוק ירגיש ביטחון שיאפשר לו לחקור את הסביבה. התנסות זאת של התינוק בסביבתו, תשפיע על אופי וסוג הקשרים הרגשיים במהלך חייו. הוא יוכל לפתח עצמאות מבלי לחשוש שהוא עלול להיות לבד ולאבד את הקשר עם המטפל המשמעותי. לכן, הסיכוי לפתח פחד מנטישה, חוסר ביטחון עצמי וחרדה במצבים של פרידה, יקטן (קפלן א' וקפלן ק').  


כמו כן, ילדים בגיל בית הספר היסודי נמצאים בשלב התפתחותי, שבו מתחילה התגבשות ה"אני" (האני הוא בנייה ואחזקה של זהות האדם והוא המשפיע על כל ההתנהגויות שמאפיינות את האדם).

בגיל זה מופנים הכוחות שעסקו במידה רבה בעולם הפנימי בגיל הרך, לאינטראקציה עם העולם החיצוני בנוסף למשפחה, עם בית הספר, המורים, החברים ולהכרת הדרישות של החברה להתמודדות עם משימות בתחומים שונים ולהשגיות. הילד בגיל בית הספר נכנס לתפקיד הלומד ולתפקיד של חבר בחברת ילדים בני גילו. לפי אריקסון, גיל בית הספר היסודי מאופיין בסקרנות, חריצות ושקדנות וברצון עז ללמוד, לעשות, ליצור ולשתף פעולה עם אחרים. תחושות הערך העצמי והמסוגלות העצמית מתגברות כתוצאה משליטה בכלים ובמיומנויות חשובות (מוטרו וסוידובסקי, 2006).


לפי גרוסמן, ניתן להבין את גודל ועוצמת המשמעות של תחושת הקבלה וההערכה בגיל בית הספר. מה עוצמת ההשלכה של תחושת כישלון של ילדים שלא חוו חוויות הצלחה ושלא הרגישו שייכות ושהם מהווים חלק אינטגרלי מסביבתם. ילדים אלו לא יאמינו בכוחותיהם, ירגישו רגשי נחיתות ואף עשויים להאמין כי לעולם לא יגיעו להישגים. למידה, התמודדות עם משימות שונות והשגיות הופכים לחוויות שליליות ומובילים לאיבוד הרצון והמוטיבציה להתמודדות עם מצבי קושי (שם, שם).


גורם נוסף לבעיות רגשיות אצל ילדים הוא הזנחה או התעללות.

לפי דונלד ויניקוט (היה רופא ילדים ופסיכואנליטיקאי אנגלי, השתייך לזרם הפסיכולוגי של גישת יחסי האובייקט. תרומותיו המרכזיות היו הבנת חשיבות יחסי הורה-ילד מוקדמים, פיתוח טיפול פסיכולוגי בילדים באמצעות משחק ואת ההבחנה בין עצמי אמיתי לכוזב), ילדים שעברו התעללות או הזנחה יסבלו יותר מהתקשרות לא-בטוחה ויתקשו או לא יוכלו להביע אמפתיה כלפי האחר. ילדים אלו יתאפיינו בסף תסכול נמוך, אימפולסיביות, צורך מתמשך לחוש התנגדות מאחרים בסביבתם כדי לחוות או להרגיש ביטוי עצמי אמיתי בצורת כוח פיזי, חוסר אכפתיות כלפי אחרים ואובדן האחריות העצמית (פריש-פלס, 2008).


היתרונות בלמידה על בעלי החיים וכיצד ניתן לגעת בתכנים רגשיים אצל ילדים עם בעיות רגשיות?

ישנם יתרונות רבים בלמידה על בעלי החיים ובעזרת יתרונות אלו, מתאפשרת ההזדמנות לגעת בתכנים רגשיים ולעבוד על הקשיים הרגשיים השונים.


אחד מן היתרונות אשר קיימים בלימוד על בעלי חיים, הוא שמתאפשרת למידה על תוכן רגשי קשה ומורכב, הדומה לחוויות או למצבים שהילד חווה וקיים קושי להתקרב אליהם. הלמידה על בעל חיים שדומה לבני האדם, אך אינו האדם עצמו, מאפשרת מרחק בטוח להעלות תכנים אלו. לכן בעלי החיים מהווים אמצעי השלכה עוצמתי ביותר (בראל, 2006).

כך, הילד יכול לעסוק בתכנים אלו, שקשה לו לבטא, לשתף ולהתמודד איתם. בעל החיים מאפשר לילד ליחס את הרגשות הקשים לבעל החיים ולהשליך עליו תכנים מעולמו הרגשי, באופן שיאפשר לו לעבד את התכנים, החוויות והרגשות המאיימים מבלי הפחד והחשש להיפגע (צפרירי, 2004).


יתרון נוסף הינו שבעלי החיים הם יצורים דינאמיים, חסרי עכבות, המאפשרים שיח והעלאת תכנים שלרוב לא פשוט לעסוק בהם. כגון: תוקפנות, מיניות, יצריות, לידה, מוות ועוד. ההתנהגויות השונות של בעלי החיים עשויות להיות כלי לעיבוד תכנים ורגשות שאינם מקובלים, אסורים, מודחקים. הילד יכול להזדהות עם בעלי החיים ולייחס להם תכונות, רצונות ורגשות מתוך עולמו הפנימי. השיח ועיבוד התכנים והרגשות הקשים, מאפשרים היכרות טובה יותר עם חלקים אלו של העצמי, ניתנת ההזדמנות ללמוד כיצד לקבל ולווסת אותם (בראל, 2006).


כאשר נחשפים להתנהגויות שונות של בעלי חיים, ישנן התנהגויות אשר מבטאות לגיטימציה בפגיעה בחלש ובאחר. התנהגויות טבעיות ופראיות אלו של בעלי החיים, כוללות התנהגות תוקפנית נגד בעלי חיים זרים או חלשים. המטרה בהתנהגות זו, היא שמירה על שטחים בהם ניתן להשיג מזון, על מקומות מסתור אפשריים ועל אפשרות לקיום ורבייה. תכנים אלו מאפשרים הזדמנות ללמוד על ההבדלים ועל הדימיון בין בעלי החיים לבני האדם, ניתנת ההזדמנות לגעת בתכנים הכוללים תוקפנות כלפי אחרים, זרים וחלשים. לבחון ולעבד התנהגויות מבחינה מוסרית וחברתית (וולק ומוטרו, 2002).


בנוסף, על פי מאטי ווילקס (ד"ר בפסיכולוגיה ומרצה באוניברסיטת אדינבורו. משתמשת בגישות פסיכולוגיות חברתיות והתפתחותיות כדי לחקור מניעים ופעולות מוסריות), לבעלי החיים עשוי להיות תפקיד בהתפתחות הערכה עצמית, עצמאות ואמפתיה. במחקר שנערך על ידי (2000) Katcher & Gregory, נמצא שצעירים שהשתתפו בתוכנית לימוד שכללה התנסות מעשית עם בעלי חיים ומערכות אקולוגיות טבעיות, השיגו תוצאות גבוהות יותר במבחנים שאומדים את התפיסה העצמית בהשוואה לצעירים שהשתתפו בתוכניות לימוד רגילות (אנדנבורג וואן לית, 2012).


לסיכום, ניתן לראות כי ישנם יתרונות רבים בלימוד הנושא בעלי חיים ככלי להעלאת תכנים רגשיים אצל ילדים עם בעיות רגשיות. כלי זה מאפשר לגעת ולעבוד על הקשיים הרגשיים ולשפר את המיומנויות הרגשיות והרווחה הנפשית.



בכתיבת מאמר זה, נעזרתי במידע ממקורות שונים, ביניהם:

· אנדנבורג, נ' וואן לית, ה' (2012), "השפעת בעלי חיים על התפתחות ילדים". חיות וחברה,  45: 32-39.

· בראל, ע' (2006), "תקציר הרצאה מתוך יום העיון בנושא טיפול רגשי בעזרת בעלי חיים: תיאוריה, פרקטיקה ומחקר". חיות וחברה, 32: 87-92.

· וולק, ר' ומוטרו, מ' (2002). "חינוך לקבלת החלש והאחר באמצעות התבוננות בהתנהגות בעלי חיים". חיות וחברה, 18, 58-62.

· מוטרו, מ' וסוידובסקי, ע' (2006). "פרויקט סי"ח: סטודנט - ילד - חיה, על הפרויקט וה"אירוע" הנלווה לו במהלך הכשרת מחנכים טיפוליים בעזרת בעלי חיים, בעבודתם הפרטנית עם ילדי כיתות ו' בבית ספר בשכונת מצוקה בירושלים". דפי יוזמה, 4, 112-93.

· מי-רון שורק, ג' (2002), "הקשר הרגשי שבין האדם לחיית המחמד". חיות וחברה, 19: 58-64.

· פריש-פלס, נ' (2008), "טיפול בעזרת בעלי חיים לילדים הסובלים מהתקשרות לא-בטוחה כתוצאה מהתעללות או הזנחה". חיות וחברה, 38: 13-29.

· צפרירי, ע' (2004), "חינוך טיפולי בעזרת בעלי חיים: מה זו החיה הזאת?". גלילאו, 69.

· קפלן, ק' וקפלן, א' , "דפוסי התקשרות Attachment של תינוקות והשפעתם על תפקוד האדם הבוגר בזוגיות, חברה ועבודה". מתוך: אתר מלווה קורס.

 
 

כל הזכויות שמורות להגר שני - 2023

bottom of page